Het woord ‘rouwproces’ wordt meestal geassocieerd met de dood. Logisch, want dat ligt nogal voor de hand. Maar het kan ook gaan om de reactie op een ander groot verlies, zoals het verlies van gezondheid, een onvervulde kinderwens, ontslag of… het einde van je huwelijk of relatie.

rouwproces

Emotioneel proces

Een echtscheiding is over het algemeen een emotioneel proces. Dit had je van te voren niet kunnen bedenken toen jullie elkaar zo dolverliefd het jawoord gaven. En hoe ver jullie nu ook van elkaar afstaan, toch is er een tijd geweest dat jullie het fijn hadden samen. Dat jullie een gelukkig gezin vormden. Dat perfecte plaatje is wreed uit elkaar gespat. Met alle emoties van dien. Emoties die alle kanten op gaan.

Onbegrip

Alhoewel er voor jullie allebei een rouwproces is aangebroken, lijkt het wel alsof jullie er totaal anders in staan. Terwijl jij compleet overrompeld bent door de boodschap dat je partner een punt wil zetten achter jullie huwelijk en je niet weet waar je het zoeken moet, snap je niks van je aanstaande ex-partner die vooral bezig is met dingen regelen voor de op handen zijnde scheiding. Maar jij voelt alleen maar ontkenning. Nee! Dit wil je niet!

Vijf fases van een rouwproces

Dat komt omdat het rouwproces, ongeacht of dat het gevolg is van een sterfgeval of ander groot verlies, verschillende fases kent:
- ontkenning
- (onderdrukte) woede
- onderhandelen
- depressie
- aanvaarding

Inzicht creëert begrip

Ik kom het in mijn praktijk vaak tegen dat de partners zich niet in dezelfde fase bevinden. Daarom leg ik hen die verschillende fases in het rouwproces ook altijd uit. Juist door aandacht te geven aan die emotie, en door inzicht te geven in de verschillende fases, creëer ik inzicht. En door dat inzicht komt er automatisch begrip voor elkaar. Komt er ineens dat besef wat de reden is dat de ander zo totaal anders reageert op de situatie.

Goede uitleg

Als mediator ben ik er niet alleen maar om jullie door alle praktische en zakelijke kanten van de echtscheiding heen te loodsen. Er is ook aandacht voor dat emotionele proces waar jullie doorheen gaan. Dat maakt een wezenlijk onderdeel uit van de begeleiding. Het helpt jullie om in gesprek te blijven en het niet te laten vastlopen. Alles goed uitleggen en helder maken, en aandacht voor het rouwproces maakt een wereld van verschil.

De eerste stap naar je nieuwe toekomst

Want rouwen mag. Het afscheid moeten nemen van je relatie kan een groot verlies zijn. Ik kan jullie helpen om uiteindelijk bij die laatste fase van het rouwproces aan te komen: aanvaarding. Zodat je klaar bent om de eerste stap naar een nieuwe toekomst te maken. Mag ik jou daar ook bij helpen? Neem gerust contact op.

Deel dit artikel: