Feestdagen en vakanties zijn echt van die momenten in het jaar die je het liefst doorbrengt met je familie. Gezellig samen. Al jouw dierbaren bij elkaar. Uiteraard vallen jouw kinderen daar ook onder. Maar de kans is groot dat jouw ex er net zo over denkt. Zonder een goede omgangsregeling waarin jullie bepaalde afspraken duidelijk hebben vastgelegd, kan dat heel vervelend uitpakken.

omgangsregeling

Skiën met kerst

Bijvoorbeeld als jij plannen maakt voor een spetterend kerstfeest vol leuke ideetjes voor de kinderen terwijl je ex het plan heeft opgevat om dan net een paar dagen met hen te gaan skiën. Hoe los je dat op een nette manier op? Je had je juist zó verheugd op een kerstfeest met de kids!

Niet mee eens

Natuurlijk is zo’n skivakantie helemaal het einde voor jullie kroost. Maar moet dat nu nét tijdens de kerstdagen? Jij had je zó verheugd op de eigen plannen die je voor hen in petto had. Eén dag kerst bij hem – net als andere jaren - vind je prima. Maar beide dagen?! Eigenlijk ben je het daar helemaal niet mee eens. Eigenlijk wil je daar helemaal niet mee akkoord gaan.

Vastleggen in omgangsregeling

Als mensen uit elkaar gaan, is het belangrijk dat je in je omgangsregeling vastlegt hoe je de vakanties en feestdagen gaat doorbrengen met de kinderen. Al heb je het nóg zo goed vastgelegd, toch blijft het elk jaar weer belangrijk dat je over zulke dagen tijdig heldere afspraken maakt. Gun het je kids dat ze met beide families tijd kunnen doorbrengen, maar misschien heb je ook de emotionele ruimte om ze een kerst in de sneeuw te gunnen. Het is belangrijk om dit op tijd en goed met elkaar door te spreken.

Wel of niet wenselijk?

Met name met kerst gebeurt het vaak dat de ex-partners ieder één dag de kinderen willen. Maar is het ook wenselijk dat de kids jullie allebei zien? Er zijn ook kinderen die daardoor helemaal ontregeld raken. Misschien is het voor hen beter dat ze de kerst bij de één doorbrengen en oud en nieuw bij de ander.

Jaarlijks reflecteren

Leg je afspraken vast in het convenant. En plan ieder jaar samen een moment om die afspraken in de omgangsregeling samen te reflecteren. Realiseer je dat je dan wel geen partners meer bent, maar toch voor altijd samen ouders blijft voor jullie kroost. Voor hen wil je allebei het beste. Samen bespreken hoe en bij wie ze de feestdagen en de vakanties doorbrengen. En zorg dat je dat met elkaar blijft doen. Gun je kinderen het contact en de omgang met de andere ouder, zonder dat er voor hen een loyaliteitsconflict ontstaat. Geef hen de ruimte om van jullie allebei evenveel te houden.

Kennismakingsgesprek

Heb je vragen of conflicten over de omgangsregeling? Als mediator kan ik je van advies dienen. Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek.

Deel dit artikel: