Je was jarenlang ‘de partner van’ maar sinds jullie uit elkaar zijn, lijkt het wel of je jezelf opnieuw moet uitvinden. Je voelt je leeg en kunt je draai niet vinden. Het lijkt wel of niets je uit handen komt. Toch moet je verder. Daarom heb ik hier speciaal voor jou 5 tips over hoe je na de scheiding de draad weer kunt oppakken.

na-de-scheiding

Tip 1: Gun jezelf de tijd om te rouwen

Of jij en je ex nu op een heel respectvolle manier uit elkaar zijn gegaan, of dat er sprake is van een vechtscheiding: je gaat na de scheiding altijd door een rouwproces heen. Gun jezelf daar de tijd voor. Om te begrijpen wat er allemaal gebeurd is. Dat verlies en die emoties mogen er zijn. Rouw kent verschillende fases en pas als je al die fases doorlopen en ervaren hebt, zul je merken dat je je weer stabieler gaat voelen. Neem daar gerust een jaar of misschien wel langer de tijd voor.

Tip 2: Zoek hulp

De draad oppakken na je scheiding moet je zelf doen. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Integendeel: het is juist heel waardevol om daar een coach of therapeut bij in te schakelen. Natuurlijk kan het fijn zijn om je verhaal bij familie en vrienden kwijt te kunnen, maar een onafhankelijke partij kijkt er op een veel objectievere manier tegenaan en kan je daardoor vaak beter helpen.

Tip 3: Gun elkaar het ouderschap

Ook al zijn je ex en jij geen stel meer, toch blijven jullie via de kinderen altijd aan elkaar verbonden. Jullie blijven allebei ouders van jullie kinderen. Ook na de scheiding. Accepteer dat het er bij je ex misschien anders aan toe gaat dan bij jou. Dat er wellicht andere regels zijn. Kinderen zijn flexibel. Daar kunnen ze mee leren omgaan. Op school zijn immers ook andere regels dan thuis.

Tip 4: Herontdek jezelf

Neem de tijd om jezelf te herontdekken. Wie ben jij los van je relatie? Wat zijn je interesses en waar liggen je passies? Pak die kans om na de scheiding een persoonlijke groei door te maken, een nieuwe hobby of interessant project op te pakken.

Tip 5: Bouw aan een (nieuw) sociaal netwerk

Wees erop verdacht dat een aantal vriendschappen verdwijnt of verwatert. Gezamenlijke vrienden van jou en je ex trekken toch vaak meer naar één van jullie beiden toe. Soms wordt er bewust een kant gekozen, maar vaak is het ook een onbewust proces. Dit kan heel verdrietig zijn, maar realiseer je dat je ook zelf nieuwe vriendschappen kunt sluiten. Sluit je aan bij een sportclub of vereniging. Zo’n nieuw sociaal netwerk kan ondersteunend zijn en je helpen je leven na de scheiding opnieuw op te bouwen.

Hulp na de scheiding

Wist je dat je na de scheiding ook nog de hulp van mij als mediator kunt inschakelen? Bijvoorbeeld als je individuele begeleiding wilt. Ik kan je helpen dealen met alle veranderingen, zowel op emotioneel als financieel vlak, die op je afkomen. Want door die aan te pakken, kun jij de draad straks weer oppakken. Plan een kennismakingsgesprek!

Deel dit artikel: