Scheiden is een emotioneel proces, terwijl er tegelijkertijd ook nog allerlei keuzes moeten worden gemaakt. Misschien wil je de hele scheiding daarom zo snel mogelijk achter de rug hebben. Dan zou je ervoor kunnen kiezen om het allemaal online te regelen. Lekker snel en goedkoop. Of je kiest voor een advocaat, die jouw belangen behartigt. Maar wil je het écht goed geregeld hebben? Dan is het wellicht verstandiger om in scheidingsbemiddeling te investeren.
Waarom zou ik voor scheidingsbemiddeling kiezen?
Over de verdeling van de spullen worden jullie het mogelijk zelf wel eens, maar daarmee ben je er nog lang niet. Het is namelijk van groot belang dat ook juridisch en fiscaal alles goed geregeld is. Dat er aandacht is voor alle punten die aan de orde moeten komen. De Belastingdienst heeft dan wel als slogan ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’, maar dat geldt niet voor de ‘scheidingstafel’. Uit elkaar gaan heeft veel fiscale consequenties waarvan je meestal geen weet hebt.
Maar daarvoor kan ik toch ook bij een advocaat terecht?
Absoluut. Maar het grote verschil met scheidingsbemiddeling is dat je daarbij op een respectvolle manier met elkaar in gesprek blijft. Dat je mogelijkheden zoekt om er samen uit te komen, zonder in starre standpunten te belanden. Zonder dat je je ingraaft in loopgraven. De oplossing ligt meestal toch ergens in het midden. En vooral wanneer jullie de gezamenlijke zorg over één of meer kinderen hebben, is respectvolle communicatie tussen beide partijen erg belangrijk.
Zou je online scheiden afraden?
Ik krijg regelmatig mensen aan de telefoon die al gescheiden zijn, maar helemaal zijn vastgelopen. Negen van de tien keer blijkt dan dat zij destijds voor online scheiden hebben gekozen. Het is dan misschien wel goedkoper dan scheidingsbemiddeling, maar bij online scheiden is de begeleiding nihil. Zaken die niet goed besproken en vastgelegd zijn, kunnen later veel problemen gaan geven.
Loop je dat risico niet als je je door een mediator had laten begeleiden?
Helaas mag iedereen zich ‘mediator’ noemen. Het is geen beschermde titel en er zit dus beslist kaf tussen het koren. Onlangs had ik hier bij mij nog twee ex-partners aan tafel. Zij waren destijds bij zo’n mediator geweest. Eén van de zaken waarop ze nu vastliepen, was het ouderschapsplan. Daar waren afspraken slechts heel summier in vastgelegd en overleggen konden ze niet. Ze kwamen bij mij om het ouderschapsplan scherper te regelen, zodat daarop kan worden teruggevallen op momenten dat overleg weer niet mogelijk is. Ze moesten dus voor de tweede keer om tafel om goede afspraken te maken. Zo’n mediator is dan misschien goedkoper, maar dat kan op den duur echt duurkoop worden.
Hoe weet je dat je met een goede mediator te maken hebt?
Door in zee te gaan met een mediator die is aangesloten bij het MfN-register. Dit is het Nederlandse kwaliteitsregister van mediators. MfN-registermediators werken volgens een zeer hoge kwaliteitsstandaard en zij worden regelmatig getoetst om te controleren of ze nog steeds aan de juiste kwaliteit en eisen voldoen. ‘MfN-registermediator’ is dan ook, in tegenstelling tot ‘mediator’, wel een beschermde titel.
Wil je er meer over weten?
Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik ben MfN-registermediator en kan je desgewenst meer informatie geven over scheidingsbemiddeling.