Een scheiding laat kinderen nooit onberoerd. Hun vertrouwde wereld ziet er immers ineens heel anders uit. U kunt er wel voor zorgen dat uw kinderen zo min mogelijk negatieve gevolgen ervaren tijdens en na uw scheiding. Kinderen hebben niet zozeer schade van een scheiding zelf, maar kunnen dat wel hebben van scheidende ouders. Als u als ouders respectvol met elkaar omgaat, beperkt u daarmee de last voor de kinderen. Convenu is gespecialiseerd in family mediation.

Partij in het proces

Convenu heeft veel ervaring met scheidingen met kinderen en kan u adviseren over wat belangrijk is voor kinderen binnen een scheidingsproces. Kinderen kiezen niet voor een scheiding, maar zijn wel partij in het scheidingsproces. Indien u wenst, kan er een gesprek met de kinderen plaatsvinden zodat zij hun wensen, gevoelens of angsten kenbaar kunnen maken.

Hoe reageren kinderen op een scheiding?

Er gebeurt van alles om de kinderen heen waar ze geen invloed op kunnen uitoefenen. Het is belangrijk om kinderen juist in deze periode te steunen en rust te geven. Veel kinderen kampen met een loyaliteitsconflict, ze hebben sterk het gevoel dat ze geen partij willen/kunnen kiezen tussen hun ouders. Niet kiezen kan betekenen dat je één ouder in de steek laat, maar wel kiezen komt voor hen op hetzelfde neer. Het loyaliteitsconflict kan sterke gevoelens van verwarring geven.

Extra begeleiding

Vaak willen de kinderen hun ouders niet belasten in het scheidingsproces, maar wél delen wat ze bezighoudt. Convenu werkt daarom ook samen met een kindertherapeut. Als kinderen in de knoop dreigen te komen, kan een stukje extra begeleiding een helpende hand bieden.

Wat kun je als ouder doen?

De scheiding is voor u en uw kinderen een moeilijke periode. Probeer om emotioneel beschikbaar te zijn voor je kinderen en geef ze de ruimte om alles te vragen. Stimuleer het contact tussen het kind en uw ex-partner. Behandel elkaar met respect en straal dat ook richting uw kinderen uit. Geef kinderen tevens alle ruimte om van beide ouders evenveel te houden.

Neem hier vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek

Deel dit artikel: