Een scheiding is voor kinderen altijd lastig. Alles wat vertrouwd en veilig voelde, gaat ineens veranderen. Om dat zo goed mogelijk in de juiste banen te leiden, is het van groot belang dat jullie als ex-partners respectvol met elkaar om blijven gaan en goede afspraken maken over een omgangsregeling of co-ouderschap.
Klassieke rolverdeling
Voorheen waren gezinnen met een klassieke rolverdeling meer regel dan uitzondering: vader had een baan en werkte de hele week en moeder bleef thuis om voor de kinderen te zorgen en het huishouden draaiende te houden. De omgangsregeling, waarbij de werkende ouder één keer in de twee weken de kinderen een weekend zag, dateert dan ook uit die tijd. Vaak wordt dat tegenwoordig anders geregeld, maar ik kom het nog af en toe tegen in mijn praktijk. Dan adviseer ik altijd om ook nog ergens een extra contactmoment tussen de bezoekweekenden door te plannen.
Collega-ouders
Over het algemeen is het fijner voor kinderen als ze met beide ouders (nagenoeg) evenveel tijd kunnen doorbrengen. Maar dit zogenoemde ‘co-ouderschap’ gaat alleen werken als jullie als ouders met elkaar op één lijn zitten. Letterlijk betekent het dat je ‘collega-ouders’ bent, maar er bestaat geen wettelijke titel voor. In de wet staat nergens beschreven wat het precies is.
Samen het ouderschap (blijven) invullen
Bij een co-ouderschap kun je samen met je ex-partner het ouderschap blijven invullen. Het belangrijkste is dat je richting de kinderen echt samen ouders blijft. Hoe je dat onderling verdeelt, hangt helemaal van jullie situatie en werkomstandigheden af. Maar het moet ook bij jou én bij je kind(eren) passen. Alhoewel het voor de meeste kids fijn is om ongeveer evenveel tijd met beide ouders te kunnen doorbrengen, kan het continue switchen tussen twee huizen ook zorgen voor overprikkeling. Kinderen met bijvoorbeeld autismespectrumstoornissen of met ADHD zijn bijvoorbeeld wellicht meer gebaat bij één hoofdverblijf en een weekendregeling, zodat de wisselmomenten beperkt zijn.
Financiële verplichtingen bij co-ouderschap
Een vaak gehoord misverstand bij co-ouderschap is dat nog weleens wordt gedacht dat je elkaar als ouders dan niets meer hoeft te betalen. Dat is echter niet hoe het werkt. De verdeling van de kosten gaat namelijk op basis van salaris. Wat blijft er onder aan de streep bij elk van de ouders over? In veel gevallen hebben de ouders verschillende inkomens. Als ze 50/50 voor de kinderen zorgen, is de kans dan ook groot dat de ouder die het hoogste inkomen heeft, toch alimentatie moet betalen.
Toeslagen
Co-ouderschap kan ook invloed hebben op de (hoogte van de) toeslagen die je ontvangt. Hiervoor gelden speciale regels waaraan je moet voldoen. De overheid denkt hierin wel mee, maar dit is niet voor iedereen even duidelijk. Bij het opstellen van het ouderschapsplan en het bespreken hoe jullie je rol als ouders willen uitvoeren, leg ik altijd uit hoe die regels in elkaar zitten. Ook kan ik voor jullie nakijken voor welke toeslagen je wel of niet in aanmerking komt en een alimentatieberekeningen maken.
Kink in de communicatie
Ondanks alle goede voornemens kan co-ouderschap of een omgangsregeling ineens stroever verlopen omdat er een kink in de communicatie is gekomen. Realiseer je dan dat je altijd de keuze hebt om niet in die irritaties te blijven hangen. Wees een beetje aardig voor elkaar. Dat is niet alleen plezieriger voor jullie zelf, maar vooral voor de kinderen. En komen jullie er samen niet uit? Neem dan contact met me op. Een paar gesprekken kunnen soms al genoeg zijn om één en ander weer vlot te trekken en de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen.