Bij een scheiding komen veel emoties kijken. Het is immers niet wat je voor ogen had toen je besloot om samen door het leven te gaan. In het gunstigste geval verloopt de scheiding in redelijke harmonie, maar het is niet meer dan normaal dat bepaalde onderwerpen wat meer aandacht vereisen, omdat jullie het hier maar moeilijk over eens kunnen worden of er gewoonweg de kennis niet voor in huis hebben. Een mediator kan jullie daar in veel gevallen in bijstaan.

mediator

Situatie

Als mediator kan ik jullie begeleiden of helpen bij onder meer de volgende situaties:

  • Communicatieproblemen. Als jullie samen nauwelijks nog een fatsoenlijk gesprek kunnen voeren, bijvoorbeeld doordat de emoties hoog oplopen, kan ik helpen (verder) conflict te voorkomen.
  • Eigendomsverdeling. Bij het verdelen van jullie gezamenlijke eigendommen kan ik helpen om tot een voor jullie gevoel eerlijke verdeling te komen. Daarbij maakt het niet uit of het nou gaat om jullie gezamenlijke woning, of de cd van je moeder...
  • Ouderschap. Wanneer er kinderen betrokken zijn bij de scheiding, kan ik helpen een ouderschapsplan op te stellen, waarbij het belang van de kinderen voorop staat.
  • Financiële zaken. Bij het verdelen van financiën, pensioen, schulden en een alimentatieregeling begeleid ik jullie om te komen tot een oplossing die voor jullie beiden acceptabel en navolgbaar is. Ook geef ik inzicht in de fiscale consequenties van jullie afspraken.
  • Juridische kwesties. Ik ben geen advocaat of rechter, maar ik ben wel op de hoogte van de juridische kaders binnen het Huwelijksvermogensrecht.

De voordelen van de mediator

Een mediator moet je eigenlijk zien als een onafhankelijke derde partij. Dit maakt dat ik vanuit een objectief standpunt zal kijken. Dit is met name prettig bij situaties waarbij veel emoties betrokken zijn, zoals de kinderen of jullie woning. Bovendien oordeel ik niet. Ik ben geen therapeut, maar focus me puur op het oplossen van een conflict of vraagstuk. Dit is handig wanneer jullie er samen niet uitkomen, maar wel samen met elkaar de echtscheiding willen regelen.

Preventief

Als je de scheiding goed wilt regelen, doe je er verstandig aan om voor het hele scheidingsproces een mediator in de arm te nemen. Spanningen en irritaties kunnen dan al in een vroeg stadium opgepikt en besproken worden, om te zorgen dat jullie echtscheiding zo soepel mogelijk verloopt. Trouwens, wist je dat je me ook ná de scheiding kunt inschakelen als er weer behoefte is aan bemiddeling of begeleiding? Bijvoorbeeld doordat financiële omstandigheden zijn veranderd of er zich onenigheid voordoet over de omgangsregeling.

Wees er op tijd bij

Het proces van scheiden is een vervelende periode, waarin allerlei belangrijke keuzes over je toekomst gemaakt moeten worden. En dat terwijl er tegelijkertijd emoties, irritaties en onbegrip kunnen spelen. Dat valt niet mee! Een mediator kan helpen bij het maken van deze keuzes, zodat jullie allebei aan een nieuwe toekomst kunnen gaan bouwen. Ik help je graag deze periode door te komen. Neem hier contact op!

Deel dit artikel: