Een scheiding is een periode beladen met emotie, maar ook met een hoop regelwerk. In al die emotie moet je het dan eens worden met je toekomstige ex-partner. Het is niet gek dat dit al snel gepaard gaat met onenigheid en conflicten. Met deze tips kun je conflicten tijdens je scheiding hopelijk zoveel mogelijk voorkomen.

conflict

Tip 1: Blijf respectvol

Er is een reden dat je van je partner wilt scheiden, zo simpel is het. Maar probeer wel om de ander te behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Blijf alert op 'vingertjes wijzen', verwijten maken en ordinaire scheldpartijen. Ook al is het soms moeilijk: blijf naar elkaar luisteren. Als het jullie lukt om de scheiding op een respectvolle manier af te sluiten, zal het achteraf minder zwaar zijn om deze hele periode te verwerken.

Tip 2: Schrijf het op

Vind je het lastig om je emoties onder controle te houden? Dat kan heel goed voorkomen. Het kan helpen om wat je wilt bespreken op papier te zetten, of als notitie in je telefoon. Je kunt zo puntsgewijs je punten doorlopen en daarmee voorkom je dat je jezelf verliest in huilbuien of verwijten.

Tip 3: Leg je afspraken vast

Is het jullie gelukt om alle zaken te bespreken en tot een goede verdeling te komen? Is de financiële afwikkeling goed geregeld? Ligt er een plan voor partner- of kinderalimentatie? Hoe zit het met de omgangsregeling? Al deze afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant en/of een ouderschapsplan. Er komt echt veel kijken bij een scheiding en het is belangrijk dat je niks over het hoofd ziet. Een mediator kan je hierbij helpen en ervoor zorgen dat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Tip 4: Je hoeft het niet over alles eens te worden

Duidelijke afspraken zijn belangrijk, maar je hoeft het niet in alles met elkaar eens te worden. Scheiden is, net als een relatie, compromissen sluiten. Het belangrijkste is dan dat de gezamenlijke afspraken worden gehanteerd.

Tip 5: Zoek hulp bij conflict

Een scheiding is een heftige periode. Het is dus niet raar om om hulp te vragen als je er even doorheen zit. Je hoeft echt niet overal alleen voor op te draaien. Je kunt hulp zoeken op individueel niveau, dan kun je het beste naar de huisarts stappen. Maar ook als je er samen niet uitkomt en je het niet ziet zitten, kan een mediator helpen conflicten uit de weg te ruimen en ervoor zorgen weer met elkaar in gesprek te gaan. Ik help je er graag bij. Ik begeleid jullie om tot geschikte oplossingen te komen, om de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen. Neem hier contact op!

Deel dit artikel: