Als je gaat trouwen denk je niet aan scheiden. Wellicht denk je ook dat met het Nieuwe Huwelijksvermogensrecht dat op 1 januari 2018 in werking is getreden alles beter geregeld is. Voor 1 januari 2018 trouwde je in gemeenschap van goederen, of op Huwelijkse Voorwaarden. Vaak wordt gedacht dat als men nu gaat trouwen er geen gemeenschap meer is, maar niets is minder waar. Als je nu trouwt of geregistreerd partnerschap aangaat zijn er 3 vermogens, een privé vermogen van de ene partij, een privévermogen van de andere partij en een gemeenschappelijk vermogen, de beperkte gemeenschap.

beperkte-gemeenschap

De regel is dat bezittingen en schulden die partijen hadden voor het huwelijk privé blijven. Schenkingen en erfenissen vallen ook niet in de beperkte gemeenschap. Alle inkomsten, bezittingen en schulden die echtgenoten verwerven tijdens het huwelijk gaan tot de beperkte gemeenschap horen. In de gemeenschap vallen ook zaken die partijen in mede-eigendom hadden, alle schulden die betrekking hebben op de gemeenschappelijke goederen en gezamenlijke schulden.

Goed geregeld toch? Of toch niet?

In veel gevallen waarschijnlijk wel, maar er kan een addertje onder het gras zitten. Bijvoorbeeld zoals in de volgende situatie:

Hans en Sanne kopen samen een huis en sluiten daarvoor een hypotheek af. Hans heeft een mooi bedrag gespaard. Hij kan €80.000,00 in de woning investeren. Daarmee krijgt Sanne een schuld aan Hans van €40.000,00. Wat gebeurt er nu als Hans en Sanne besluiten om hun liefde met een huwelijk te laten bezegelen? De woning is gezamenlijk, dus valt in de beperkte gemeenschappen ook de hypotheek die op de woning rust. Ook de schuld die betrekking heeft op een gezamenlijk goed, in dit geval de € 40.000,00 die Sanne schuldig is, gaat in de beperkte gemeenschap. En dat maakt een groot verschil. De beperkte gemeenschap zijn Hans en Sanne samen. Sanne hoeft nu geen €40.000,00 aan Hans te betalen, maar nog maar €20.000,00. In feite wordt de schuld gehalveerd voor Sanne en betaalt Hans de andere helft zelf.

Uitspraak Rechtbank

In juni 2022 heeft de Rechtbank Noord-Nederland een uitspraak gedaan waarbij de schuld niet in de beperkte gemeenschap viel maar waarbij de andere partij volledig aansprakelijk was voor de schuld zoals deze ten tijde van het samenwonen was ontstaan.

Met elkaar in overleg

In geval van scheiden hoef je je niet tot de rechter te wenden maar kun je aan de mediationtafel met elkaar tot afspraken komen die voor beiden redelijk voelen en waar beiden achter kunnen staan.

Door Diane van Heeswijk-van den Heuvel Convenu

Deel dit artikel: