Ouders scheiden, kinderen niet…

Ouders besluiten te scheiden, kinderen niet. Niet een paar jaar, maar de rest van hun leven. In veel gevallen worden gescheiden ouders, gescheiden grootouders. Een scheiding heeft levenslange gevolgen.

De echtscheiding van ouders is voor een kind een levensfeit dat blijft tellen, ook al is het nog zo lang geleden gebeurd. Ze heeft invloed op de manier waarop een kind in het leven staat en op de manier waarop het relaties met anderen aangaat.

De manier waarop ouders met de scheiding omgaan en deze verwerken, bepaalt in hoge mate hoe het met hun kinderen gaat. Dit is voor ouders een grote verantwoordelijkheid in een periode waarin ze het zelf vaak moeilijk hebben. Ook zijn ouders geneigd het verdriet van hun kinderen en diens problemen rondom de scheiding te onderschatten.

Keuzes maken in het belang van het kind…

De wereld van kinderen staat altijd op zijn kop als hun ouders uit elkaar gaan. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen van gescheiden ouders op den duur vaker problemen hebben. Kinderen hebben vaak een sterke behoefte om hun ouders weer bij elkaar te zien en willen verdere conflicten vermijden. Hierdoor vertonen ze soms sterk aangepast gedrag waardoor hun ontwikkeling ernstig verstoord kan raken. Het openen van de ogen van de ouders en daardoor keuzes maken in het belang van het kind is een belangrijke bewustwording.

Tijdens mijn begeleiding aan kinderen en hun ouders, krijgt eenieder de ruimte zijn/haar eigen verhaal te doen. Ik nodig ze uit om echt naar elkaar te luisteren en emoties een plek te geven. Ik vraag rekening te houden met elkaars wensen en behoeften en help hierbij. Uiteindelijk zullen onbegrip, ruzie en ontevredenheid plaats maken voor respect en begrip voor elkaar.

U bent van harte welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Marloes Andriessen

Kinder- en jongerentherapeut Marloes Andriessen

Deken Swaensstraat 12

5062 AL Oisterwijk

T: 06 15 528 303

E: info@marloesandriessen.nl

W: www.marloesandriessen.nl

Deel dit artikel: